Zoetzure komkommer

1 komkommer, overlangs in kwarten snijden, zaad eruit schrapen (met een lepel of een meloenbolletjessnijder) en de repen in stukken van een duim snijden. (2,5 cm)

Doe de komkommer in een vergiet, bestrooi met een flinke schep zout, en laat onder af en toe omschudden 2 uur uitlekken.
Spoel dan af, en doe in een grote glazen pot (75 cl).
1 rood pepertje, pitjes eruit en in fijne reepjes gesneden er bij.
Dan 0,5 l azijn er bij, of tot de pot bijna vol is, en dan afmaken met suiker.
Begin maar eens met 5 eetlepels.
Dan goed omschudden tot de suiker opgelost is, en dan proeven.
Als het nog te veel zuur en te weinig zoet is: suiker er bij.
Weer schudden en proeven. Het wordt pas echt lekker als het een nachtje getrokken heeft.
In de koelkast, en bij het proeven steeds schone lepels gebruiken.

Wim van Bemmel

Terug