Zelf zuurkool maken - I

Zelf zuurkool maken

  • 1 witte kool
  • 20 g zeezout
  • 3 g venkelzaad
  • 3 g karwijzaad
  • 4 g jeneverbessen
  • houten lepel of zuurkoolstamper
  • weckpot

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart.
Die heb je later nodig om het geheel af te sluiten.
Snijd dan de kool in vieren, verwijder de harde kern en schaaf, mix of snijd de parten in fijne slierten.

Zelf zuurkool maken

Nu ga je de pot vullen.
Begin met een laagje zout in de weckpot, daarna een laag kool en herhaal dit een paar keer.
Stamp elke laag goed aan met de lepel of zuurkoolstamper!
Voeg als er wat vocht uit de kool is gekomen het venkelzaad, jeneverbessen en karwijzaad toe.

Zelf zuurkool maken

Ga verder met het toevoegen van kool en zout totdat deze op zijn.
Nu begint het echte werk!
Blijf stampen totdat de kool helemaal onder water staat.
Dit kan even duren, maar als het echt niet lukt giet er dan wat water met zeezout bij totdat de kool helemaal onder water staat.
De laatste laag zijn de hele koolbladeren.
Duw ze stevig aan zodat de kool eronder goed vast zit; er mag niks gaan drijven.
Om zeker te weten dat dit niet gebeurd kun je ook een zakje knikkers of een steen er op leggen.
Als je de weckpot goed afgesloten hebt begint het wachten!
De zuurkool is namelijk pas na ongeveer 3 weken klaar, het moet eerst nog fermenteren.
Maak de pot de eerste dagen steeds even open om de gassen die vrijkomen er uit te laten.
Je zult zien dat er soms ook wat schimmel ontstaat, dit hoort!
Het moet er alleen even af geschept worden.
De zuurkool is ├ęcht klaar wanneer er geen gassen meer vrijkomen en het lekker smaakt.

Bron: Verse oogst


Zuurkool (smaakmaker) - II

  • 1 kleine wittekool
  • 1 eetl. tamari
  • 1 eetl. zout
 
  • 1 eetl. jeneverbessen
  • 1 eetl. peperbolletjes

Verwijder de buitenste bladeren van de kool.
Schaaf hem fijn met behulp van een rasp of mandoline.
Doe de kool in een grote kom.
Voeg de tamari en het zout toe en meng goed door elkaar.
Voeg nu de peper en de jeneverbessen toe.
Vul gesteriliseerde glazen potten met schroefdeksel met de kool.
Het is belangrijk om de kool goed aan te drukken met behulp van een stamper of de achterkant van een lepel.
Vul de pot tot aan de rand en draai het schroefdeksel op de pot.
Laat de pot gedurende drie weken op kamertemperatuur staan.
Na drie weken staat het deksel bol.
Dit is een teken dat het fermentatieproces geslaagd is en dat de wittekool zuurkool is geworden.

Bron: Samen eco actief, Velt

Terug