Zalmtomaatjes

amuse, bijgerecht of garnering van een koud visgerecht

  • 1 doosje Romaatjes of kerstomaatjes (250 gram), gewassen en gedroogd
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. balsamico-azijn
  • topjes van peterselie, koriander of basilicum

voor de vulling:

  • 250 g verse zalmfilet
  • 1 teen knoflook, doorgesneden
  • takje tijm
  • 1 eidooier of 1 cupje gepasteuriseerde eidooier
  • 2 eetl. limoensap
  • 2 theel. sojasaus (Kikkoman)
  • 1 eetl. gembersiroop
  • 2 eetl. korianderblad
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng olijfolie en balsamicoazijn.
Snijd een klein kapje van de tomaatjes en hol ze uit met een theelepeltje.
(Bewaar kapjes, pitjes en vocht in de vriezer voor een latere tomatensoep of saus.)
Bestrijk de binnenkant van de tomaatjes met het olie-balsamicomengsel, laat intrekken en maak intussen de vulling.
Bestrooi de zalm met peper en zout, sprenkel er wat olijfolie over en leg er een doorgesneden knoflookteen en een takje tijm op, verpak alles in aluminiumfolie en leg het pakketje 10 minuten in de oven, de zalm moet helemaal gaar zijn, laat afkoelen.
Pureer de zalm in de keukenmachine, voeg de andere ingrediënten voor de vulling toe met het knoflookteentje uit het ovenpakketje maar uitgezonderd de olijfolie, pureer alles en voeg in een dun straaltje zoveel olijfolie toe tot een smeuïg maar toch stevig mengsel, breng op smaak met peper en zout.
Vul de tomaatjes, zodanig dat de vulling wat boven het tomaatje uitsteek, met dit mengsel en garneer met een kruidentopje.

Bij gebruik van diepvrieszalm:
Zalm (stukjes van 125 gram) bevroren inpakken zoals in het recept staat, 15 minuten in de oven en het pakketje in de uitgeschakelde oven laten liggen tot het is afgekoeld.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug