Zaalouk

Aubergine en tomaten

Zaalouk

  • 2 grote aubergines, geschild, in blokjes van ca. 1 cm x 1 cm
  • 6 tomaten, ontveld en in blokjes
  • 3 à 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 theel. komijnpoeder
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 8 takjes platte peterselie, blad fijngehakt
  • 8 takjes verse koriander, idem + wat extra
  • scheut olijfolie
  • peper & zout, naar smaak

Er zijn wat varianten van zaalouk.
De een noemt het een salade, dit wordt eerder een smeersel.
Het eerste dat u doet is de knoflook pellen en door de knoflookpers drukken.
Zet dat dan weg.
Knoflook moet minstens een kwartier ‘koud’ gehakt of geperst zijn, om voldoende gezonde stoffen aan te maken.
Als het meteen in een hete massa wordt gedaan, is het gezondheidseffect veel minder.
Lees dit boek.

Kook de aubergineblokjes in een ruime pan water.
Na een kwartier eruit halen en in een vergiet laten uitlekken.
In een stevige pan (kasserol) doet u een scheut olie.
Hoe tomaten te ontvellen.
Matig verwarmen en dan de tomaten erbij doen.
En daarna meteen de knoflook, koriander, peterselie, komijn- en knoflookpoeder.
Goed doorroeren en een kwartier in open pan (het moet verdampen) zachtjes laten pruttelen.
Af en toe roeren.
Prak de aubergineblokjes tot een pasta – als u lui bent: de staafmixer er op of in de keukenmachine.
Doe de auberginepasta bij de pruttelende tomaat.
Roer het goed door en laat nog een minuut of twintig zachtjes garen en indampen.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met geroosterd (pita-)brood.
En strooi er nog wat verse koriander over.

Bron: MijnReceptenboek.nl

Terug