Gekarameliseerde witlof

  • 600 g witlof, de struikjes 1 x doorgesneden
  • 3 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. honing of maple syrup
  • 5 cl kippenbouillon
  • 25 g gesmolten boter
  • peper en zout

Verhit een licht met olie ingevette koekenpan.
Leg de gehalveerde witlofstruikes met de snijkanten in de pan en laat ze op middelhoog vuur licht bruin worden
(de suiker in de witlof karameliseert).
Draai de struikjes om, druppel de honing (maple syrup) erover, daarna de balsamico-azijn en vervolgens de boter.
Blus af met de kippenbouillon en strooi wat peper en zout over de witlof.
Zet het vuur hoog en laat de bouillon tot de helft inkoken.
Leg een deksel schuin op de pan en laat de witlof in ca. 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de struikjes) gaar worden en het vocht inkoken en karameliseren.
Tot hier kan de witlof een dag van tevoren worden bereid, het garen en karameliseren kan dan vlak voor gebruik.
Er is momenteel de keuze tussen op water- en in aarde geteelde witlof.
Beide soorten hebben hun eigen toepassingen, neem voor dit gerecht bij voorkeur op water geteelde witlof.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug