Gebakken uiensnippers en uienolie

  • wat middelgrote tot kleine uien of sjalotten
  • ongeveer een halve kilo
  • maïs- of arachideolie

Snijd de uien doormidden en snijd vervolgens dunne ringen (met grote uien lukt dit niet).
Zorg dat er een kom, een zeef en iets naast het fornuis staat waarin de uien kunnen afdruipen.
Een bord met wat keukenpapier bijvoorbeeld.
Giet ongeveer een halve centimeter olie in de pan en verhit deze op middelhoog vuur.
Voeg de uien toe.
Blijf roeren en bak een minuut of acht, tot de uien beginnen te kleuren.
Zet het vuur lager en blijf vooral roeren.
Bak nog twee minuten.
Zet het vuur laag.
Blijf roeren en probeer de uien in nog een paar minuten roodbruin te bakken.
Haal de pan van het vuur en zeef de inhoud.
Laat de uien uitlekken op het keukenpapier; wissel na een paar minuten van papier.
Na afkoelen kun je de uien het beste een dag in de vriezer leggen.
Versnipper de ringen en bewaar ze luchtdicht.
Hoeft niet in de koelkast; blijft weken goed.
Zeef de olie en bewaar.

Snippers van gebakken uien zijn altijd handig om in huis te hebben.
Je kunt er van alles mee.
Lekker in de sla, bij rijst of gebakken groentengerechten, in de soep of zomaar op brood.
Ook de olie waarin de uien zijn gebakken, houdt de smaak van de ui.
Deze kun je hergebruiken om in te bakken of ook in de sla.
Heel handig: twee recepten in één.
Je hebt er, afgezien van wat tijd, weinig voor nodig.

Bron: MUG Magazine

Terug