Uiencompote - I

Een schepje suiker haalt het natuurlijke zoet van uien naar boven.
Deze uiencompote van mooie rode sliertjes is een lust voor het oog.

  • 500 g rode uien
  • 1 eetl. tijmblaadjes
  • 3 eetl. kristalsuiker
  • 10 cl rode wijn
  • 5 cl rode-wijnazijn
  • scheutje olijfolie
  • klontje boter
  • zout
  • peper

Pel de uien en snij ze in halve plakjes.
Haal die een beetje los van elkaar.
Verhit de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem.
Fruit de ui rustig op laag vuur tot de sliertjes zacht zijn (circa 10 minuten).
Voeg de tijm en de suiker toe, schep even om en laat een minuutje karamelliseren.
Giet de wijn en azijn erbij.
Strooi er zout & peper over.
Laat zonder deksel een half uur rustig sudderen tot bijna al het vocht verdampt is tot een dikke siroop.
Laat afkoelen en schep over in een schaaltje.

Houdbaarheid
1 - 2 weken in de koelkast.

Serveren
Serveer op kamertemperatuur.
Of even opgewarmd in de oven in kleine bladerdeegcupjes bij wijze van borrelhapje.
Deze uiencompote smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij varkenskarbonades of pâté.

Bron: NN


Uiencompote - II

  • 1 grote ui
  • 4 eetl. sinaasappelmarmelade
  • 5 cl medium dry sherry
  • ¼ theel. pimentpoeder

Pel de ui en snijd hem in ringen.
Schep de ui, de marmelade, de sherry en het piment in een steelpan door elkaar en laat dit op zacht vuur ┬▒ 8 minuten zachtjes koken.
Magnetron: schep de ingrediânten voor de compote in een magnetronschaaltje door elkaar en verhit de compote, afgedekt, 3 - 4 minuten op vol vermogen.

Bron: Astrid Veltman

Terug