Taartje van couscous en peulvruchten met konijnenbout

taartje_couscous (2K)

  • 4 konijnenboutjes (in stukjes gehakt en geblancheerd)
  • 250 g mirepoix (fijngesneden selder, wortel, sjalotjes)
  • 1 kruidenbosje
  • 20 cl witte wijn
  • 40 cl kalfsbouillon
  • 2 eetl. blanke roux (maizena)
  • 50 g boter
  • 10 cl room
  • 2 eidooiers
  • 50 g gehakte peterselie
  • sap van een halve citroen
  • 100 g gedroogde erwtjes
    (24 uren geweekt en gekookt in gezouten water)
  • 50 g linzen
    (24 uren geweekt en gekookt in gezouten water)
  • 50 g zwarte (of witte bonen)
    (24 uren geweekt en gekookt in gezouten water)
  • 1 Spaans pepertje
    • voor het couscoustaartje:
  • 200 g couscous
  • 25 cl water
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 preiwit
  • 1 knoflookteentje
  • 1 eetl. olijfolie
  • 50 g boter
  • peper
  • cayennepeper
  • zout
    • als garnituur:
  • wat tuingroen
  • korianderzaadjes

Een gemakkelijke en snelle manier om couscous te maken is het griesmeel koken in water met wat plantaardige olie en zout.
Traditioneel wordt het echter gemaakt in een zogeheten couscouspan die uit 2 delen bestaat.
Hierin worden de couscous en vaak ook de groenten die erbij gegeten worden gestoomd.
Dit is een tijdrovende klus, maar komt de smaak zeker ten goede.
In dit recept wordt de couscous klaargemaakt in een pan met deksel in de oven.

Stoof de mirepoix van groenten aan in een klontje boter.
Leg hierop de stukjes konijn en bevochtig met witte wijn en bouillon.
Voeg er het kruidenbosje, peper en zout bij en laat ongeveer 40 minuten zachtjes koken.
Verwijder af en toe bovendrijvend vet en schuim.

Voor het couscoustaartje:

Zet de couscousvorm terug in de oven om op te warmen en dit gedurende een 10-tal minuten.
Zeef ondertussen de ragout.
Bind de saus lichtjes met blanke roux en roer er een liaison door van eidooiers en room.
Controleer de smaak en voeg er enkele druppeltjes citroensap en de gehakte peterselie aan toe.
Voeg er dan ook vlees en groenten terug bij.

Presentatie:
Stort de couscoustulband op een ronde schotel, schik de stukjes konijn er middenin en lepel de saus erover.
Versier met wat groene kruiden, venkelbloemetjes en wat korianderzaadjes.

Bron: Verfijn met konijn

Terug