Stoofpeertjes

  • 2 kg stoofperen
  • 1 fles rode port
  • 2 stukjes pijpkaneel van ± 8 cm
  • 4 kruidnagels
  • 2 bois d'Inde (piment)
  • 2 Szechuanpepertjes
  • 1 vanillestokje, gespleten en het merg eruit geschrapt
  • 1 laurierblaadje
  • 1 schijf citroen met schil
  • 150 g suiker
  • rode wijn

Schil de stoofperen, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in vieren.
Doe ze met de rode port in een pan en vul aan met rode wijn tot ze onder staan.
Bind de kruiden/specerijen met het vanillestokje in een steriel gaasje en voeg dit met de suiker, het vanillemerg en de citroenschijf aan de peren toe.
Breng aan de kook en laat op zacht vuur 1 uur sudderen.
Schep de peren met een schuimspaan uit de pan, verwijder het kruidenbuiltje en de citroenschijf en laat het vocht, zonder deksel, tot de helft inkoken.
Proef of er suiker bij moet.
Doe de peren terug in de pan en laat alles afkoelen.
Vries in wat niet direct wordt gebruikt.
In de koelkast zijn de peertjes minstens 3 weken houdbaar.
Breng ze voor het gebruik op kamertemperatuur.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug