Sinaasappelmarmelade - I

  • ½ l water
  • 500 g rietsuiker
  • 1½ kg (bloed)sinaasappels
  • 600 g Van Gilse geleisuiker speciaal
  • 6 jampotten

Was de jampotten en deksels met heet sodawater af, spoel ze na met schoon heet water en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
Boen de sinaasappels schoon met heet water en rasp met een fijne rasp de schil eraf.
Breng water en rietsuiker op laag vuur aan de kook.
Af en toe doorroeren, laten koken tot de siroop helder wordt.
Voeg de rasp toe en laat dit minstens 20 minuten trekken.
Pel ondertussen de sinaasappels en snijd het vruchtvlees in stukken.
Voeg het fruit toe aan de getrokken schillen in siroop.
Breng het fruitmengsel al roerende aan de kook en voeg rond het kookpunt de geleisuiker toe.
1 tot 2 minuten goed laten doorkoken, jam in potten doen en deksels goed dichtdraaien.
Zet de potten een paar minuten ondersteboven.
Daarna terugdraaien en laten afkoelen.

Een mix van sinaasappels en 2 à 3 onbespoten citroenen is extra fris.

Bron: Odin recepten


Sinaasappelmarmelade - II

Sinaasappelmarmelade

voor 5 à 6 jampotten

  • 1 à 2 kg sinaasappels
  • 500 g jamsuiker 2:1
  • gember
 
  • kaneelstokje
  • 1 à 2 eetl. sinaasappellikeur

Schil de dag ervoor 3 à 4 sinaasappels in dunne reepjes (schilmesje) en suiker ze.
Schil de sinaasappels, verwijder de witte schil, weeg 1 kg vlees.
Pureer tweederde, snijd een derde in kleine stukjes.
Doe de sinaasappelpuree, stukjes en schil met de suiker, kaneelstokje en wat fijngehakte gember aan de kook en laat het vier minuten koken tot het borrelt.
Verwijder het kaneelstokje, voeg indien nodig de sinaasappellikeur toe en giet de vruchtenpuree heet in zorgvuldig gespoelde glazen, sluit ze af en draai ze een paar minuten ondersteboven.

De marmelade gaat samen met chutney en ook heel goed met kaas.

Bron: kraut &rüben

Terug