KHeema samosa

Vleesvulling voor 16 samosa's

Pureer 4 teentjes knoflook, 3 groene en 1 rode peper zonder zaadjes, 2½ cm geschilde gemberwortel en 2 gesnipperde uien.
Bak het knoflookmengsel met 300 gram gehakt, zout & peper al roerend ± 10 minuten.
Roer er 1 theelepel korianderpoeder, ½ theelepel chilipoeder, een mespunt kurkuma, 1 eetlepel fijngesneden koriander en 2 eetlepels fijngesneden munt door.


Aloo samosa

vegetarisch

Groentevulling voor 16 samosa's

Kook 250 gram aardappels en 250 gram bloemkool ± 5 minuten.
Bak in 1 eetlepel hete boter 1 theelepel mosterdzaad ± 3 minuten zachtjes.
Schep er de aardappel, bloemkool, 100 gram diepvriesdoperwten, 2 fijngesneden groene pepers (zonder zaadjes) en zout door.
Smoor het geheel afgedekt nog ± 8 minuten op matig vuur en prak het grof. Roer er 1 theelepel garam masala en 2 theelepels koriander door.


Afghaanse samosa's

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak 450 gram rundergehakt op middelhoog vuur in een middelgrote braadpan bruin.
Voeg er 1 theelepel fijngehakte knoflook, 1 theelepel zout, 1 rode of groene paprika in stukjes, 1 theelepel zwarte peper, 1 middelgrote fijngesneden ui, ¼ liter water en 1 theelepel gemalen koriander bij en laat dit koken tot het water is verdampt.
Laat in ± 20 minuten 2 pakjes filodeeg ontdooien en snijd de plakjes in vierkantjes van ± 5 x 5 cm.
Leg op het midden van elk vierkantje 1 theelepel van het gehaktmengsel, vouw het deeg tot een driehoekje en druk de randen op elkaar.
Bak ze in 20 - 25 minuten op een grote bakplaat in de oven lichtbruin.


Currypasteitjes (samosa's)

voor 24 stuks

  • pasteideeg
  • 250 g bloem
  • 60 g ghee
  • ½ theel. zout
  • 1½ - 20 cl melk, aangezuurd met wat citroensap
  • plantaardige olie om te frituren
    • vulling
  • gekruid rundergehakt / Kheema

Voor het deeg
Zeef de bloem in een kom, wrijf de ghee erdoor en voeg dan het zout toe.
Roer iets meer dan 15 cl zurige melk geleidelijk erdoor, zodat een stevig en fluwelig aanvoelend deeg ontstaat.
Leg het deeg in de koelkast tot gebruik.
Verdeel het deeg dan in 12 stukken van ± 3 cm doorsnee.
Rol ze uit tot zeer dunne cirkels en snijd ze doormidden.
Schep wat vulling op het midden van die halve cirkels en vouw het deeg erom dicht tot een driepunt.
Bestrijk de randen met een restje zurige melk en druk de samosa's goed dicht.
Verhit de olie in een frituurpan zodanig dat een samosa direct gaat sissen en drijven.
Bak ze in porties in ± 1 minuut gaar en goudbruin.
Schep de samosa's op met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

Noot
Samosa's zijn goed houdbaar in een luchtdichte doos; warm ze, alvorens ze te serveren, op onder een voorverwarmde grill.


Vleessamosa's

voor 18 samosa's

    • voor de vulling
  • 2 eetl. olie
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 225 g mager lams- of rundergehakt
  • 3 - 4 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • blokje gemberwortel, 1¼ x 1¼ cm, geraspt
  • ½ theel. gemalen kurkuma
  • 2 theel. gemalen koriander
  • 1½ theel. gemalen komijn
  • 1 theel. chilipoeder
  • ½ theel. zout
  • 12&frac1; cl warm water
  • 150 g doperwtjes, diepvries
  • 2 eetl. gedroogde kokos
  • 1 theel. garam masala
  • ½ verse groene chilipepers, fijngehakt en van zaad ontdaan
  • 2 eetl. fijngehakte korianderblaadjes
  • 1 eetl. citroensap
    • voor het deeg
  • 225 g bloem
  • 50 g zachte boter
  • ½ theel. zout
  • ¾ dl warm water
  • frituurvet

De vulling
Verhit de olie in een koekenpan op half vuur en fruit de uien erin tot ze lichtbruin zijn.
Voeg het gehakt, de knoflook en de gember toe, Roerbak alles tot het vocht is verdampt en zet het vuur laag.
Voeg de kurkuma, koriander, komijn, chilipoeder en zout toe en roerbak dit tot het gehakt aangebraden is.
Voeg het water en de doperwten toe, breng het aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het mengsel 25 - 30 minuten sudderen.
Draai, als er nog vocht in de pan zit, het vuur half en bak het gehakt al roerend tot het helemaal droog is.
Roer de kokos, garam masala, groene chilipeper en korianderblaadjes erdoor.
Haal het gerecht van het vuur, voeg het citroensap toe en laat het mengsel helemaal afkoelen, voordat u de samosa's vult.

Het deeg
Meng de boter en het zout met de bloem, voeg het water toe en kneed het deeg tot het zacht aanvoelt.
Maak van het deeg 9 balletjes.
Draai elk balletje tussen de handpalmen rond en sla het dan met de vlakke hand plat.
Rol elk schijfje tot een rondje van 10 cm doorsnee en snijd het doormidden.
Gebruik elke halve cirkel als een envelopje.
Bevochtig het rechte eind met een beetje warm water, klap de halve cirkel dubbel tot een hoorntje en druk de rechte einden stevig op elkaar.
Er mogen geen openingen ontstaan.
Vul de hoorntjes met het gehaktmengsel (laat aan de top van de kegel een randje van een ½ cm over), bevochtig de randen aan de top en druk ze stevig op elkaar.
Frituur de samosa's op laag vuur tot ze goudbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitdruipen.

Bron: Astrid Veltman

Terug