Sambal trassi

Sambal trassi

  • 3 uien
  • 12 rode pepers
  • 9 tenen knoflook
  • 3 theel. suiker
  • 1 theelepel zout
  • stukje trassi van 3 x 3 cm
  • 3 eetl. olie
  • 4 eetl. assemwater
  • vijzel of keukenmachine
  • potjes voor de sambal

Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel.
Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen.
Ook de deksel.
Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterievrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
Maak de uien schoon, snipper ze fijn en maal ze geheel fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur (glazig, zeker niet bruin laten worden).
Snijd de stengels van de pepers, maal ze fijn in vijzel of keukenmachine en doe ze ook in de pan.
Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan.
Hak de trassi fijn en doe in de pan met suiker, zout en asemwater.
Laat de sambal nu even pruttelen tot ze droog is.
Verdeel de sambal over de potjes.

Tip
Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variƫren met de ingrediƫnten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken.

Bron: Zo maak je het zelf

Terug