Runderstoofpot met aardappelen

  • 600 g doorregen runderlappen
  • 3 eetl. olijfolie
  • peper
  • zout
  • 50 g magere spekreepjes
  • 15 g Provençaalse kruiden
  • 1 sinaasappel
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 vleesbouillontablet
  • 750 g aardappelen
  • 100 g zwarte olijven zonder pit

De aardappelen een dag van tevoren ± 15 minuten koken, zó dat ze nog stevig zijn.
In niet te kleine partjes snijden en laten afkoelen.
Het vlees in repen van ca. 5 cm snijden.
In een braadpan olie verhitten.
Het vlees in ca. 5 minuten bruin bakken.
Bestrooien met peper en zout.
Spekreepjes toevoegen en ca. 3 minuten meebakken.
Intussen de Provençaalse kruiden fijnhakken.
De sinaasappel schoonboenen en de schil er dun afraspen.
De ui pellen en grof snipperen.
De knoflook pellen en fijnhakken.
De ui en de knoflook aan het vlees toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
Het bouillontablet erboven verkruimelen en de kruiden erdoor scheppen.
Zoveel water langs de rand van de pan toevoegen dat het vlees net onder staat.
De sinaasappelrasp toevoegen.
Het vlees afgedekt in ca. 2¼ uur heel zachtjes (op een vlamverdeler) gaarstoven.
Aardappelpartjes en olijven toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes mee verwarmen.
Serveren met brood of een frisse salade.

Boudewijn Wayers

Terug