Roedjak manis - I

roedjak_manis (2K)

  • 1 schijf gula Jawa
  • 2 eetl. zoete kecap
  • ½ theel. sambal
  • mespunt trassi
  • 2 eetl. citroensap
  • 2 peren
  • 2 perziken
  • 1 kleine meloen

Breng de schijf gula Jawa met 5 cl water aan de kook en los hem op.
Roer er de kecap, sambal, trassi en het citroensap bij.
Laat het sausje afkoelen.
Was de vruchten en snijd ze in dunne partjes (verwijder klokhuizen en pitten).
Steek het meloenvlees met een appelboortje uit.
Schep het fruit vlak voor het serveren met de saus om.

Bron: Jan Rijks


Roedjak manis - II

  • 75 g bruine basterdsuiker
  • ½ theel. trassi
  • 1 eetl. tamarindepulp of citroensap
  • 2 theel. sambal oelek
  • 1 verse mango
  • 1 kleine ananas
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 1 peer
  • eventueel: 1 rode peper

Breng in een pan 10 cl water met de bruine suiker, trassi, tamarinde, sambal en een snufje zout aan de kook.
Los de suiker al roerende op, laat de siroop nog 1 - 2 minuten zachtjes koken en laat de saus daarna afkoelen.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
Snijd de ananas in plakken en snijd de schil en de harde binnenkant weg.
Schil de appel en de peer en verwijder de klokhuizen.
Snijd het fruit in grove stukken.
Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes.
Meng in een schaal het fruit met de saus en de peperreepjes.
Laat de roedjak minstens een half uur staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Serveren
Lekker als bijgerecht bij oosters eten.

Bron: NN

Terug