Quiche Lorraine I

  • voor de vulling:
  • 100 g ontbijtspek
  • 4 eieren
  • 30 cl crème fraîche
  • peper en zout
  • voor de bakvorm:
  • boter
  • bloem
  • voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 125 g margarine
  • 1 ei
  • 5 cl ijskoud water
  • zout

Zeef de bloem met wat zout boven een kom.
Maak er een kuiltje in en doe hierin de margarine op kamertemperatuur in stukjes, het ei en het ijskoude water.
Meng alles snel door elkaar.
Voeg, indien nodig, wat extra water toe.
Kneed het tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt.
Verpak het in plastic folie en laat het zo’n 2 uur in de koelkast rusten.
Kook in weinig water het ontbijtspek in plakjes ca. 5 minuten op een laag vuur zacht.
Laat het uitlekken en snijd het in repen.
Klop de eieren met de crème fraîche, en wat peper en zout tot een crème.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid glad werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnee en 4 mm dik.
Bekleed hiermee een met boter ingevette en met bloem bestoven vlaaivorm van ongeveer 26 cm.
Prik enkele gaatjes in de deegbodem.
Verdeel het spek erover en giet de eiercrème erin.
Bak de quiche Lorraine in het midden van een voorverwarmde oven van 200º C in plusminus 30 minuten goudbruin en gaar.

Recept van Tante Tes
Gepubliceerd door: Boudewijn Wayers

Quiche Lorraine II

  • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 125 g spekjes
  • 5 eieren
  • 25 cl slagroom
  • wat boter en bloem (invetten van de vorm)
  • versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de spekjes zachtjes uit in een koekenpan.
Vet een (spring)vorm van Ø 24 cm in met boter en bestrooi met wat bloem.
Knutsel de plakjes bladerdeeg aan elkaar en hevel over in de vorm.
Snij de randen recht bij.
Voor een knapperige bodem kun je hem het beste 15 minuten voorbakken met een bakvulling erin.
Klop in een kom de eieren los met de room en meng de spekjes, inclusief bakvet erdoor.
Zout is niet nodig versgemalen peper wel.
Haal de taartvorm uit de oven, verwijderde bakvulling en giet het ei-spekmengsel ervoor in de plaats.
Zet het geheel terug in de oven en laat de quiche in ongeveer een half uur gaar worden.
Hier past een eenvoudige groene salade het beste bij.

Bron: Onno Kleyn & Karin Luiten

Terug