Zelf pruimenjam maken

Zelf pruimenjam maken

voor ongeveer 10 - 12 glazen

  • 1 kg bevroren pruimen, in vieren gedeeld
  • 25 cl droge rode wijn
  • 5 cl rum
  • 100 g gehakte walnoten
  • 50 g pijnboompitten
  • 400 g sinaasappelfilets
  • 100 g gedroogd fruit
  • 20 cl sinaasappelsap
  • 10 cl appelsap
  • 10 cl citroensap
  • 2 eetl. peperkoekkruiden
  • 1 kg geleisuiker 2 : 1
  • 12 potjes met schroefdop van elk 26 cl

Om de pruimenjam te bereiden, moet je in totaal twee dagen plannen.
Omdat de in vieren gesneden pruimen een dag moeten trekken samen met rode wijn en rum in een kom.
De volgende dag is het tijd om te koken.
Rooster eerst de gehakte walnoten en pijnboompitten licht in een pan zonder vet.
Doe intussen alle andere ingrediënten (sinaasappelfilets, gedroogd fruit, sap, kruiden en suiker) in een grote pan.
Breng het geheel aan de kook op een laag vuur en laat het vijf minuten sudderen.
Als er zich schuim heeft gevormd, schuimt u het af.
Voeg nu de geroosterde noten en pijnboompitten toe.
Doe dan de kokend hete kerstjam in de potjes en draai ze vast.
Belangrijk: de glazen moeten van tevoren worden gekookt.
Draai het nu een paar minuten ondersteboven.
Dit wordt gebruikt om mogelijke ziektekiemen op de rand van het glas of deksel te doden.
Als uw potten goed zijn gekookt of grondig zijn gesteriliseerd, kunt u uzelf deze stap besparen.

Bron: kraut &rüben

Terug