Piccalilly

  • (3 potjes)
  • 1 klein ui
  • 1 kleine rode paprika
  • 100 g bloemkoolroosjes
  • 1 struik broccoli
  • 100 g komkommer
  • zout
  • 4 eetl. gemalen mosterdzaad
  • 1 eetl. koenjit
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 40 g bloem
  • 4 eetl. suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. gembersiroop
  • 1 eetl. olie
  • ½ l azijn

Pel en snipper de ui.
Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes.
Verwijder de hele stronk en de dikke stengels van de broccoli en verdeel de roosjes in heel kleine roosjes (er moet ± 100 gr roosjes overblijven).
Verdeel ook de bloemkool in heel kleine roosjes.
Was de broccoli en de bloemkool.
Was de komkommer en snijd hem in blokjes.
Schep de schoongemaakte groenten in een glazen schaal door elkaar en sprenkel er 5 cl water, waarin een ½ theelepel zout is opgelost, over.
Dek de groenten af met plasticfolie, zet de schaal in de magnetron en kook de groenten op vol vermogen in ± 4 minuten knappend gaar.

Groenten, gekookt in de magnetron, blijven heel mooi van kleur.
Verwijder het plasticfolie en laat de groenten nog even nagaren.
Doe het mosterdpoeder, de koenjit, het kerriepoeder, de bloem en de suiker in een glazen schaal en roer alles goed door elkaar.
Pel de knoflook en pers die erboven uit.
Voeg al roerend de gembersiroop, de olie en 3 eetlepels azijn toe en blijf roeren tot een glad papje ontstaat.
Voeg dan al roerend de rest van de azijn toe.
Zet de schaal in de magnetron en laat deze, onder af en toe roeren, ± 5 minuten aan de kook komen en doorkoken.
Was 3 jampotjes (inhoud 450 gram) met schroefdeksels af in heet (soda)water en spoel ze goed met schoon water om.
Laat de jampotjes omgekeerd op een schone theedoek uitdruipen.
Schep de groenten door de mosterdsaus en roer door tot alles goed is gemengd.
Schep de piccalilly in de schoongemaakte potten, sluit de potten af en plak er etiketten met de naam en de bereidingsdatum op.
Laat de potten nog minstens 2 weken dicht.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug