Paddestoelenpot

  • 1 kg gemengde paddestoelen, schoon en droog
  • 1 5 cl ciderazijn
  • zout
  • 1 eetl. korianderzaad
  • 1 eetl. peperkorrels, gekneusd
  • 1 bol knoflook, teentjes losgehaald maar niet gepeld
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 3 eetl. gedroogde tijm
  • 2 eetl. gedroogde rozemarijn
  • 1 l olijfolie

Breng 1 liter licht gezouten water met de ciderazijn aan de kook.
Kook hierin de paddestoelen zachtjes 10 minuten, giet ze af, (vang het water op) laat ze uitlekken en droog ze in een doek.
Blancheer de knoflook 10 minuten in het water/cidermengsel en laat ze uitlekken en drogen.
Vul een glazen pot laag voor laag met paddestoelen en strooi tussen de laagjes: korianderzaad, peperkorrels, knoflookteentjes, laurierblaadjes, tijm en rozemarijn.
Schenk de olijfolie erop, alles moet ruim onderstaan, sluit de pot af en zet hem een maand op een koele, donkere plaats.
Serveer de paddestoelen o.a. bij koud vlees, in een salade, als bijgerecht etc.

Shi takes zijn nogal overheersend van smaak en met bijv. kalfvlees of zwezerik is dat al snel te dominant.
Al enige tijd zijn er echter mini shi takes te koop die veel minder nadrukkelijk aanwezig zijn en daardoor veel
meer combinatie mogelijkheden hebben.
Ik heb ze gebruikt in een terrine van kalfszwezerik en dat was erg lekker, ze hebben geen zand of andere
ongerechtigheden dus gebruiksklaar.
Omdat ik iets te enthousiast paddestoelen had ingeslagen bleef er flink wat over.
Geen probleem want in wat (paddestoelen)bouillon of even aangebakken en onder een laagje boter zijn ze heel goed in te vriezen.
Maar ik heb er weer eens een paddestoelenpot van gemaakt volgens bovenstaand recept van lang geleden.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug