Paddestoelenfond

Het is niet nodig hiervoor 1e kwaliteit paddestoelen te gebruiken,
ze mogen natuurlijk niet rotten of schimmelen,
maar ik zou zeker letten op afgeprijsde doosjes.

  • 1 kg paddestoelen naar keuze, ongewassen
  • 10 g gedroogde morilles of cantharellen
  • paddestoelenafval dat in de vriezer op verdere verwerking wacht
  • ½ bosje lavas
  • ½ bol knoflook, 1 x doorgesneden
  • 2 takjes tijm
  • 1 klein takje rozemarijn

Doe alle paddestoelen + afval in een pan met 2½ liter water, breng aan de kook en laat het een half uur zachtjes koken.
Zet de staafmixer in de pan en pureer alles grof.
Voeg de overige ingrediënten toe en laat 1 uur zachtjes trekken.
Zeef en zeef nog eens door filterpapier (koffiezakje).
Kook in tot de helft en vries in porties in.

Deze fond geeft een flinke aanmoediging aan alle paddestoelengerechten en kan, verdund met water, bouillon of room, worden gebruikt voor paddestoelensoep en/of saus.
Als de fond wordt gemaakt van gedroogde paddestoelen is er in totaal 210 gram nodig.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug