Ovenschotel aubergine met kaas

Ovenschotel aubergine met kaas

voor twee personen, of voor vier als bijgerecht

  • 2 fikse Nederlandse donkere aubergines, in ½ cm dikke plakken
  • 200 g mozzarella di bufala (de echte)
  • handje of twee vers geraspte Parmezaanse kaas
  • bloem
  • zout
  • olijfolie
  • tomatensaus

Bestrooi de plakken aubergine aan beide zijden met zout.
Zet ze tegen de wand van een vergiet in een kom.
Het zout zal vocht uitdrijven en maakt de aubergineplakken zoeter.
Laat ze minstens een half uur staan.
Dep ze droog in een schone handdoek.
Verhit de oven op 200 °C.
Doe wat bloem in een diep bord.
Neem een stevige koekenpan en verhit een fikse scheut of meer olijfolie.
Dit mag een beetje – niet tè – heet worden.
Haal de plakken aubergine door de bloem, schud ze goed af, en bak ze in de olie aan beide zijden mooi bruin.
Uit de koekenpan op wat keukenpapier laten afkoelen.
Het papier neemt weer wat olie op.
Neem de ovenschaal.
Leg onderin een laagje tomatensaus.
Leg daarop een laag gebakken aubergineplakken.
Drapeer daarop wat mozzarella – Christianne heeft het over dunne plakken, maar echte mozzarella di bufala is behoorlijk zacht.
Wij plukken er stukjes van.
Bestrooi dat met wat Parmezaanse kaas.
Lepel daarover weer een laag tomatensaus.
En herhaal het kunstje één of twee keer.
De toplaag is aubergine, mozzarella en Parmezaanse kaas.
Schuif de ovenschaal in de hete oven en zie na 25 à 30 minuten of de bovenlaag mooi bruin is.
Zo ja: klaar.

Ovenschotel aubergine met kaas
Dit gaat de oven in
Ovenschotel aubergine met kaas
En zo komt het er uit

Opmerkingen
Schudt de bloem goed van de plakken. Vroeger of later – liefst tegen het einde van het bakken – is er zo veel los bloem in de olie, dat het zwart gaat worden. Dus hoe minder losse bloem, hoe beter.

Bron: Coquinaria, Christianne Muusers
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug