(± 6 dl)
|
|
Roer de eidooiers goed los met het citroensap, zout, peper, de mosterd en de Worcestershiresaus.
Voeg dan, eerst druppelsgewijs, later met een dun straaltje, goed kloppend, ⅓ van de olie toe.
Klop nu 3 eetlepels lauw water door het mengsel, vervolgens weer ⅓ van de olie, daarna weer 3 eetlepels lauw water en tenslotte de rest van de olie.
Hoe harder u klopt, hoe stabieler de mayonaise op 'dikte' blijft.
Proef of er nog zout, peper of citroensap bij moet.
Als u de mayonaise bij schaaldieren gebruikt, neem dan witte wijnazijn in plaats van citroensap.
Op een koele plaats (niet in de koelkast) is de mayonaise 1 week houdbaar.
Uiteraard kunnen in de vorm van kruiden en specerijen allerlei smaken worden toegevoegd.
Methode Braakhekke:
Doe 1 ei, 1 theelepeltje mosterd, naar smaak zout & peper, 3 eetlepels azijn of citroensap en 40 cl olijfolie in een hoge maatbeker.
Zet de staafmixer op de bodem, schakel hem in en breng hem langzaam omhoog.
Klein potje
|
|
|
|
Zo hebben we het vroeger geleerd: eidooiers met de garde kloppen in een kom en een dun straaltje olie toevoegen.
En maar kloppen.
Dat kan makkelijker, en gelukkig weten veel mensen dat al.
Toch nog maar eens vastgelegd.
Al is het maar voor onze kinderen.
Bereiding
Neem een niet te ruime maatbeker.
Eentje waar de staafmixer net in past (eigenlijk het ding dat tien tegen één bij de aankoop van de staafmixer in de verpakking zat).
eidooier erin,
olie erbij,
fikse theelepel mosterd,
wat peper, snuf zout,
staafmixer erin.
Start, twee seconden draaien en al draaiend naar boven trekken.
Klaar.
Zie eens hoe dik.
De beker blijft hangen.
Als u het te dik vindt, een beetje water toevoegen en nog even staafmixen.
Houdbaarheid: een paar dagen in de koelkast.
Opmerkingen
Te veel zuur (azijn of citroensap) betekent dunne mayonaise!
Beetje water erdoor helpt het dunner te maken.
Gebruik géén arachideolie. Dat werkt niet. Althans, bij ons niet.