De lekkerste aardappelpuree

Het begint allemaal met de aardappel.
Kies goed en ga voor een bloemige aardappel.
Die bevatten het meeste zetmeel en geven het beste resultaat.
Toppertje bij uitstek is: het bintje!
Laat je aardappelen volledig gaar koken in gezouten water, giet ze af en laat ze even opdrogen.
Zo kan het water verder verdampen.
De aardappelen moeten er wat kruimelig uitzien.
Hoe minder vocht er achter blijft, hoe luchtiger je puree zal zijn.
Om je aardappelpuree smeuïg te maken heb je natuurlijk wat hulp nodig.
Voeg wat boter en melk toe.
Zorg ervoor dat de melk warm is.
Zo vermijd je een kleverige puree.
Je kan ook altijd een eitje toevoegen.

Soorten puree
Als de aardappelen gaar zijn, kan je aan het echte werk beginnen.
Wil je een superfijne, smeuïge puree maken?
Dan is de passevite of roerzeef je weapon of choice.
Liever een aardappelpuree met nog wat pak aan?
Ga dan voor een pureestamper en laat je gaan.
Laat je mixer zeker in de la liggen.
Je puree mixen maakt de structuur van de aardappelen kapot en maakt het onmogelijk om een luchtige puree te maken.

Puree in de oven
Moet je puree in de oven?
Zorg er dan voor dat je wat extra melk of room toevoegt.
Zo droogt je puree niet uit.
Wat paneermeel of kaas zorgt voor een krokant korstje.

Mag het wat meer zijn?
Een scheutje room maakt je puree overheerlijk.

Zin in een specialleke?
Voeg dan volle yoghurt, zure room of karnemelk toe.
Perfect in gezelschap van een lekker visje.
Serveer je de puree bij een vleesgerecht?
Wat mosterd of kaas maken je puree helemaal af.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug