Kweepeerjam

Kweepeerjam

  • 1,2 kg geraspte kweepeer
  • 1 l water
  • 1 kg suiker
  • sap van 1 citroen

De klassieke bereiding voor kweeperen is en blijft natuurlijk kweepeergelei.
Maar van kweeperen kun je ook een hele lekkere jam maken.
Zoals je gewend bent van de kweepeer is het best veel werk om er een echt lekkere jam van te maken.
Maar jij bent op deze website omdat jij weet dat het de moeite meer dan waard is!
Veeg het dons van de kweeperen en was ze.
Snijd de kweeperen in de lengte, tweemaal door midden.
Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten.
Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine.
Dit kan eventueel ook met een handrasp maar dat is echt heel veel en zwaar werk.
Bijna een garantie om je hand ook open te halen.
Dringend advies is dus: gebruik een keukenmachine.
Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook.
Kook het 10 minuten.
Voeg nu de suiker toe.
Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is.
Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten.
Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.
Week potten voor in sodawater of in een pan kokend water.
Haal ze uit het water en was ze van binnen en buiten met een afwasborstel.
Soda laat een witte waas op het glas achter en dat wil je natuurlijk niet met zulke mooie rode jam.
Vul de potten nu tot de rand af met de kweepeerjam.
Zet de potten op de deksel en draai ze na 5 minuten weer om.
Deze jam kun je ook op een snellere manier maken door de peren niet te raspen.
Verwijder dan alleen het klokhuis en kook de peren in een bodem water.
Pureer dan de kweeperen.

Nadeel van deze jam is dat het een soort babyvoer overblijft.
De consistentie is dan veel minder lekker.
Eigenlijk zonde maar het scheelt wel veel tijd.

Tips
Voeg een stuk citroenschil toe voor extra citroen smaak.
Voeg kaneel of kardemom toe voor een apart smaakaccent.

Bron: Okke van Amerongen

Terug