Kruidenboters

Geitenkaasboter

Bij gegrild blank vlees zoals kalfsoesters, kippevleugel, etc.

150 gram verse of halfharde geitenkaas samen met 150 gram zachtgeroerde boter in de vijzel doen of fijnmengen in de cutter gedurende 3 minuten tot een homogeen mengsel.
Door een trommelzeef wrijven om harde stukjes te verwijderen.
Eventueel gesnipperde basilicum of bladpeterselie toevoegen
Rol in plastiekfolie tot 2 worsten en bewaar in koelkast of vriezer.

Groenteboter

Lekker als liaison voor bechamel of op gekookte aardappelen.

150 gram groenten naar keuze (wortel, asperges, sperzieboontjes tec.
Reinigen, versnijden en beetgaar koken.
In een cutter samen met 150 gram boter homogeen mengen en door trommelzeef wrijven.
Oprollen in plastiek en bewaren in koelkast.

Beurre maitre d'hotel

Gegrild vlees of vis.

150 gram zachtgeroerde boter mengen met 20g fijngehakte peterselie
Sap van een halve citroen
Snuifje zout en snuifje cayennepeper
Oprollen in plastiekfolie en bewaren in koelkast.

Pistacheboter

Kan toegevoegd worden aan een hollandaise.

Draai 100 gram rauwe ontvelde pistachenoten fijn in cutter met 1 eetlepel water.
Voeg 150 gram boter toe en kruid met zout en versgemalen peper.
Oprollen in folie en bewaren in koelkast.

Ansjovisboter

Op gegrilde vis of beleg op canapes met garnituur van ansjovis.

Hak 50 gram ansjovis heel fijn en vermeng heel goed met 150 g boter.
Wrijf door een trommelzeef en kruid voorzichtig met zout en kruid goed met peper.
Oprollen en bewaren in koelkast.

Mierikswortelboter

Op gegrild blank vlees, oppeppen van bechamel etc.

Wrijf 50 gram versgeraspte mierikswortel fijn in een vijzel en voeg beetje per beetje 150 gram boter toe.
Wrijf door een trommelzeef en kruid met peper van de molen en zout.
Oprollen in folie en bewaren in koelkast.

Garnalen boter

Gebakken of gegrilde vis, in vissaus, etc.

150 gram verse roze garnalen afspoelen onder koud water maar kuit aanlaten.
Laat uitlekken en droog ze af.
Doe de garnalen in de cutter samen met 150 gram boter en draai tot homegeen mengsel.
Wrijf door een trommelzeef, kruid met peper en zout, oprollen en bawaren in koelkast.

Dominique

Terug