Köttbullar - I

Zweedse gehaktballetjes

  • 1 eetl. boter
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt
  • 3 eetl. droog broodkruim of paneermeel
  • 1 pond kalfsgehakt
  • 5 eetl. slagroom
  • 1 ei
  • 1 eetl. peterselie
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. olie
  • 1 eetl. bloem
  • 12 eetl. dunne room of slagroom

Smelt in een kleine braadpan de eetlepel boter.
Bak hierin de uien tot ze glazig zijn maar niet bruin.
Doe in een grote kom de uien, aardappel, brood of paneermeel, gehakt, slagroom, zout, ei en peterselie.
Kneed deze massa zorgvuldig door elkaar totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn, en het een glad en luchtig mengsel is.
Maak van dit mengsel kleine balletjes van ongeveer 3 cm. doorsnee.
Leg de balletjes op een schaal en bedek ze met plastic huishoudfolie.

Verhit in een braadpan 2 theel. boter en olie en braad hierin de balletjes aan alle kanten door voortdurend de pan te schudden.
In ongeveer 10 minuten zijn de balletjes mooi bruin en gaar.

Neem de balletjes uit de pan, roer de bloem door het braadvet.
Roer vervolgens de room erdoor en kook deze saus een paar minuten tot dik en glad is.
Giet de saus over de balletjes.

Serveer ze met pasta of rijst.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Köttbullar - II

Köttbullar

Zweedse gehaktballetjes

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geplet of gesneden
  • 100 g broodkruim
  • 1 ei
  • 5 theel. volle melk
  • zout & peper
 
    • voor de saus
  • scheutje olie
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 15 cl groentebouillon
  • 15 cl runderbouillon
  • 15 cl (slag)room
  • 2 theel. sojasaus
  • 1 theel. Dijonmosterd

Meng het rundergehakt en het varkensgehakt.
Doe het met je vingers, zodat je grotere stukken ook goed kan mengen.
Voeg de ui, knoflook, broodkruim en het ei toe en meng alles goed.
Voeg tot slot de melk toe en breng op smaak met zout en peper.
Rol, klein ronde balletjes met je hangen.
Leg ze op een schoon bord en laat ze twee uur rusten in de koelkast.
Zo behouden de balletjes hun vorm tijdens het bakken.
Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur.
Als de pan warm is, voeg je de balletjes voorzichtig toe.
Bak ze aan alle kanten tot ze bruin zijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de balletjes in een ovenschaal.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats hem in de oven.
Zo blijven de balletjes sappig.
Zet de schaal met balletjes nog eens 30 minuten in de oven.
Nu maak je de saus.
Smelt de boter in een pan.
Voeg bloem toe terwijl je roert, zodat je kruimels krijgt.
Voeg de runder- en groentebouillon toe en blijf goed roeren, zodat de kruimels oplossen.
Voeg daarna de slagroom, sojasaus en mosterd toe.
Laat het geheel zachtjes koken, zodat de saus dikker wordt.

Serveer de balletjes met aardappeltjes in je favoriete vorm: friet, krieltjes of puree.

Bron: IKEA

Terug