Kimchi van pompoen en kweepeer

voor een glas van 2 liter

Kimchi van pompoen en kweepeer

  • 1 kg Chinese kool
  • 2 l water
  • 48 g zout
  • 200 g Hokkaido pompoen
  • 200 g kweepeer
  • 150 g ui
  • 30 g chilipeper of 1 eetl. chillivlokken of 2 eetl. sambal
  • 30 g gemberwortel
  • 30 g knoflook
  • 20 g zout
  • enkele bladeren Chinese kool

Was alle groenten.
Je hoeft ze niet te schillen.
Snijd de Chinese kool in de lengte in vier parten.
Maak een pekel van 2 liter water en 48 gram zout.
Dompel de parten Chinese kool minstens 3 uur maar liever een hele nacht onder in de pekel.
Ontpit de pompoen en snijd de kern uit de kweepeer. Snijd pompoen en kweepeer in dunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline.
Mix de ui, chilipeper, gember, knoflook, en zout tot een pasta in een keukenmachine of blender.
Meng dit door de pompoen en kweepeer en kneed goed.
Laat even rusten.
Haal de Chinese kool uit de pekel en pers goed uit.
Je hoeft de pekel niet weg te gooien.
Verwerk het in nat ferment of in een soep.
Vul de kool tussen elk blad met het mengsel van pompoen en kweepeer.
Dat wordt een beetje een knoeiboel, maar dat kan geen kwaad.
Leg telkens een afgewerkt stuk in het glas en duw het goed aan.
Vul zo de hele pot tot je nog 5 cm ruimte overhoudt.
Duw heel goed aan zodat alle luchtbellen verdwenen zijn.
Je zult hiervoor al je kracht nodig hebben.
Zorg ervoor dat alles goed onder het vocht staat.
Dek af met een paar bladeren Chinese kool en een gewicht.
Laat minstens drie weken fermenteren bij kamertemperatuur.
Bewaar het ferment daar tot minsten een jaar in de koelkast of kelder.

Bron: Leentje Speybroeck
Gepubliceerd door: Samen eco actief, Velt

Terug