Kimchi maken

Kimchi maken

  • 1 Chinese kool
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 theel. geraspte gember
  • 1 Chinese radijs (of ‘normale’)
  • 3 stuks bosui
  • 5 cl vissaus
  • 5 á 6 eetl. Koreaanse chilipasta
  • 1 eetl. honing
  • 100 g grof zeezout
  • water
  • een brandschone weckpot

Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern.
Snijd vervolgens de kool verder in grove stukken.
Hierna is het tijd om de kool goed te wassen.
Als de kool is uitgelekt leg je het in een grote kom of pan en mag het zout eroverheen.
Masseer dit vervolgens goed in.
Wanneer je hiermee klaar bent giet je er (koud) water overheen totdat de kool helemaal onder water staat.
Dit laat je twee uur staan, maar roer er een paar keer even doorheen.
Maak ondertussen de kimchipasta
Schil de radijs en rasp deze, snijd de bosui, pel en hak de knoflook fijn en doe dit in een kom.
Voeg ook de gember, honing, vissaus en Koreaanse chilisaus vervolgens toe en roer goed door.
Als de kool na de twee uur licht zout smaakt is het tijd om het weer uit te laten lekken.
Heb je het gevoel dat je kool echt té zout is?
Spoel het dan nog eens goed af met water.
Wanneer ook dit klaar is is het tijd om te gaan mengen.
Voeg beetje bij beetje de kimchipasta toe aan de kool en meng het met je handen goed door elkaar.
Wanneer de kool goed rood is, is het klaar om de pot in te gaan.

Kimchi maken

Druk het goed aan en sluit de pot.
Laat de pot 2 dagen op kamertemperatuur staan.
Na deze dagen zouden er belletjes moeten zijn ontstaan in de pot en is ‘ie klaar om koud gezet te worden.
En om aan te vallen natuurlijk.
De kimchi is in de koelkast nog enkele weken houdbaar.

Bron: Verse oogst

Terug