|
|
Maak de olie heet in een wok en fruit zachtjes de uien en knofllook samen met de trassie en de laos tot
de geur vrijkomt.
Niet weghollen, gewoon bij de pan blijven..!
Voeg een scheutje soja met suiker toe (of kecap zonder suiker) en knijp de maggieblokjes hierover
fijn.
Doe de gare spaghetti erbij, al roerend verwarmen samen met de fijngeknipte selderij.
Indien nodig op smaak maken met eventueel nog een scheutje sojasaus en zout/zoet.
De kleur moet goud/ middenbruin zijn.
Garneer met o.a hete kip, saté, reepjes omelet,komkommer en sambal.
De Surinaamse keuken is verdeeld in verschillende keukens.
De Javaanse keuken gebruikt meestal ronde of platte mie, in dit geval spaghetti.
Deze (spaghetti) mie was vroeger "streetfood" en werd door de Javanen in karretjes of foodstalls langs de
straat verkocht, compleet met een stukje geroosterde kip, zoetzure komkommer en sambal.
De goedkope spaghetti won het toen van huisvlijt.
Ik herrinner me nog de kleine huisjes met golfplaten waar de bamie aan de waslijn te drogen hing.
De spaghetti was van niet van harde tarwe, (durum) die was gewoon niet te krijgen.
Gebruik voor javaanse bami de goedkoopste soort spaghetti.
De Chinezen gebruikten eiermie, de dunne op elastiekjes lijkende soort.
Als Chow mein of "Tjauwmin" in schotels verwerkt.
In een Surinaams eethuis kun je beide soorten bestellen.
Judith R.Alvarez