Indonesische pasteitjes - I

    • voor de vulling
  • 350 g gehakt (varken/rund)
  • 500 g worteltjes
  • 500 g aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • selderijblaadjes
  • zout & peper
  • 50 g so-oen (laksa of glasvermicelli)
    • voor de velletjes
  • 1 ei
  • 350 g bloem (meel)
  • scheut lauw water
  • 2 eetl. olie
  • zout

De vulling
Kook de wortels en aardappelen bijna gaar, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
Knip de so-oen in kleine stukjes, week ze in warm water een ½ uur en laat ze dan uitlekken.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit ze gaar in de olie.
Voeg het gehakt, zout & peper toe.
Doe daarna de wortels, aardappelen en selderij erbij en meng alles goed door elkaar.
Voeg de geweekte so_oen toe.

De velletjes
Kneed van de ingredienten voor de velletjes een samenhangend deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestrooide plank niet te dun uit.
Steek er met behulp van een kopje of glas ronde figuren uit.
Leg op elk koekje een lepel van het vulsel, vouw ze dicht in tweeen en knijp de randjes op elkaar in golfjes.
Bak de pasteitjes in de olie lichtbruin, maar de olie mag niet te heet zijn als de pasteitjes erin gaan.
Laat de pasteitjes, als u ze in de diepvries bewaart, niet te bruin bakken en bak ze dan voor het gebruik even op.

Bron: Indisch kookboek


Indonesische pasteitjes - II

  • 1 kg gehakt (half om half)
  • 5 cl water
  • 2 uien
  • 1 stengel prei
  • 5 cl slaolie
 
  • 6 takjes selderie
  • zout & peper naar smaak
  • 1 eetl. suiker
  • 2 theel. nootmuskaat
  • tarwebloem

Zet het gehakt met het water op en maak het goed rul.
Pel de uien en snipper ze fijn, maak de prei schoon maar haal niet al het groen eraf en snijd de prei in dunne ringen.
Laat in een pan de slaolie heet worden en fruit hierin de prei en de uien glazig en voeg dit daarna aan het gehakt toe.
Was de selderie en hak die fijn en doe dit tezamen met zout, peper, de suiker en de nootmuskaat bij het gehakt.
Roer alles goed om en laat het geheel ongeveer 20 minuten staan.
Is het gehakt erg vet, voeg dan om te binden een beetje bloem toe.
Laat alles goed afkoelen en maak vervolgens de pasteitjes zoals aangegeven bij ‘pasteideeg’.

Bron: Indisch kookboek

Terug