Indonesische aardappelkroket - I

  • 2½ kg aardappelen
  • peper & zout
  • 3 theel. nootmuskaat
  • 4 grote eieren
  • 1 kg gehakt
  • 1 theel. kruidnagel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 schepje suiker
  • kecap manis (zoete Indonesische sojasaus)
  • paneermeel
  • enkele geklutste eieren
  • olie

Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat.
Af laten koelen, 4 eieren erdoor en goed kneden.
De vulling maken, het gehakt in eigen vet braden, alle kruiden erdoor mengen, tot het gehakt goed rul en gaar is.
Een schep aardappel deeg in de hand nemen, het wat plat drukken en vullen met het gehakt.
Het deeg om het vlees sluiten en er een rolletje van maken.
Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel.
Frituren in de olie.

Bron: Indisch kookboek


Indonesische aardappelkroket - II

Indonesische aardappelkroket

  • ongeveer 20 stuks - 2½ kg aardappels
  • zout & peper naar smaak
  • 3 theel. nootmuskaat
  • 4 grote eieren
 
    • voor de vulling:
  • 1000 g gehakt (half om half)
  • zout & peper naar smaak
  • 1 theel. kruidnagelpoeder
  • 2 theel. nootmuskaat
  • 3 theel. knoflookpoeder
  • 2 theel. suiker
  • 5 cl kecap manis (zoete Indonesische sojasaus)
  • paneermeel
  • 4 eieren
  • 20 cl slaolie om te frituren

Schil en was de aardappels en kook ze met water en zout gaar in 20 minuten.
Stamp ze daarna fijn en voeg peper en de nootmuskaat toe en roer het goed dooreen.
Laat de gestampte aardappels afkoelen, kluts de eieren en schenk ze erbij.
Kneed alles goed dooreen.
Maak nu de vulling.
Braad het gehakt in eigen vet aan en maak het goed rul.
Voeg dan zout & peper naar smaak toe, de kruidnagelpoeder, de nootmuskaat, de knoflookpoeder, de suiker en de kecap.
Roer alles goed om tot het gehakt rul en gaar is en laat de vulling koud worden.
Leg op een schaal het paneermeel klaar, kluts in een andere schaal de eieren.
Neem een flinke lepel aardappeldeeg in de hand, druk het plat en vul het met 1 dessertlepel gehakt.
Sluit het deeg om de vulling en maak er een rolletje van.
Wentel elk rolletje een keer door het paneermeel, dan door de geklutste eieren en daarna nogmaals door het paneermeel.
Laat in een wadjan slaolie goed heet worden en frituur hierin de kroketjes lichtbruin.
Laat ze uitlekken en serveer ze warm.
De kroketjes kunnen ongebakken ingevroren worden.
Vóór het frituren heel even ontdooien.

Bron: Indisch kookboek

Terug