Humus bi tahina - I

Kikkererwtenpuree met sesam

  • 1 halfliterblik kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetl. citroensap
  • 2 flinke eetl. tahin (sesampasta)
  • snufje zout
  • garnering:
  • paprikapoeder of sumak
  • olijfolie

Met een blender is humus maken een fluitje van een cent.
Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht.
Doe de knoflook met de erwten, het citroensap, de tahin en wat zout in de machine.
Giet er een scheutje vocht op en draai.
Waarschijnlijk moet er meer vocht bij om alles te laten pakken.
Voeg zoveel toe als nodig is en draai tot een gladde puree.
De presentatie is belangrijk: doe 2 à 3 volle eetl. humus op een bordje of schaaltje en wrijf vanuit het midden een holletje.
Je moet een rand van humus hebben.
Schenk in het midden wat olijfolie en strooi op de humus vier streepjes met paprikapoeder of sumac, als een windroos.

Bron: Onno Kleyn


Humus bi tahina - II

Libanese humus

Libanese humus

  • 75 g sesampasta
  • tahini
  • 50 g kikkererwten, gedroogd, als alternatief ca. 250 g uit glas
  • 3 eetl. citroensap, vers
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 3 eetl. olijfolie
 
  • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 1 mespuntje sumac
  • ½ theel. komijn, gemalen
  • ½ theel. natriumbicarbonaat
  • pittige paprikapoeder
  • zout

Week gedroogde kikkererwten in minimaal 30 cl water gedurende 12 à 24 uur.
Verwijder de drijvende kikkererwten.
Laat het water weglopen.
Plaats in een pan en dek 3 vingers diep af met water, voeg bakingsoda toe en kook gedurende 90 minuten tot het zacht is.
Afgieten en blussen.
De kikkererwten pellen.
Leg ze in een handdoek en wrijf of druk de kikkererwten één voor één uit.
Roer de yoghurt met sesampasta, citroensap en knoflook tot een smeuïg geheel.
Voeg de kruiden toe.
Stamp de kikkererwten fijn of druk ze door de pers.
Gebruik geen een blender of staafmixer, dit maakt de puree taai.
De geperste kikkererwten geven een fijnere consistentie.
Roer de gemalen kikkererwten door het yoghurtmengsel en klop het krachtig op.
Proef en breng het op smaak.
Schik op een bord, maak een groef met een lepel en druppel er de olie in.

Bron: Goccus

Terug