Harissa - I

Harissa is een pittige specerijenpasta die vooral in de Marokaanse keuken veel wordt gebruikt.
Je kunt harissa kant en klaar kopen in Turkse of marokaanse winkels of zelf maken.
Harissa blijft afgesloten in de koelkast tien dagen houdbaar.
In de vriezer kun je het een maand bewaren.

  • 1 eetl. plantaardige olie
  • 1 grote rode paprika, fijgesneden
  • 3 rode pepers, zaad en lijsten verwijderd, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetl. gemalen korianderzaad
  • 1 eetl. gemalen komijn
  • 1 eetl. gemalen karwij (kummel)
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • zout
  • vers gemalen peper

Verhit de olie in ee grote pan met dikke bodem.
Bak de paprika, peper, knoflook, koriander, komijn, karwij en tomatenpuree ±10 minuten zachtjes koken, tot de paprika gaar is.
Pureer het mengsel in de keukenmachine tot een gladde puree.
Breng op smaak met zout & peper en laat afkoelen

Tip
Bewaar de harissa in een goed afgesloten pot.

Bron: Smulweb


Harissa - II

Harissa is een Tunesische saus die in de handel vaak in een tube of blik is te krijgen.
Zelf gemaakt is harissa veel lekkerder en vormt het een verrassende toevoeging aan couscous.
Gebruik bij voorkeur grote gedroogde pepers, maar als je die niet kunt vinden, kun je ze vervangen door verse rode pepers.

  • 8 grote gedroogde (of verse) rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theel. zeezout
  • 12½ cl goede olijfolie
  • 1 à 2 theel. komijnzaadjes

Haal de bovenkant van de pepers af en snijd ze in de lengte doormidden.
Verwijder de zaadjes en snijd de pepers in stukjes.
Week deze minstens een halfuur in warm water.
Wrijf intussen de komijn fijn in een vijzel.
Laat de pepers even uitlekken en doe ze met de knoflook, zout, olie en komijnzaadjes in een keukenmachine of pureer alles met een staafmixer tot een dikke saus.

Tip

Harissa is lang houdbaar als je het in een gesteriliseerde pot bewaart met een laagje olie erbovenop.

Bron: Couscous; De nieuwe keuken / Manon Sikkel, Michiel Klønhammer
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug