Grove boerenpaté

  • vorm met een inhoud van 1 l
  • 1 ui
  • 15 g boter
  • 250 g doorregen varkenslappen
  • 250 g doorregen runderlappen
  • 150 g doorregen ontbijtspek,
    in dikke plakken
  • 250 g kalfs- of varkenslever
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • ⅛ l slagroom
  • 1 ei
  • zout & peper
  • ca. 12 plakjes vers vet spek
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 scheut Cognac (of sherry)
  • 3 theel. gekneusde zwarte peperkorrels
  • in stukjes gesneden champignons
  • in stukjes gesneden gevulde olijven
  • 1 eetl. jeneverbessen
  • en verder wat nog meer te vinden is
    in je keukenkast,
    gebruik je fantasie en smaakpapillen

Snipper de ui en de knoflook, fruit omscheppend glazig in de boter en laat in een grote kom afkoelen.
Snijd het varkensvlees, het rundvlees (verwijder eventuele zeentjes) en het ontbijtspek in kleine blokjes of hak de verschillende soorten vlees afzonderlijk grof in de foodprocessor.
Doe ze bij de ui en knoflook in de kom.
Snijd de lever fijn of pureer in de foodprocessor.
Meng de lever met de tijm, de slagroom en het ei en de rest van de ingrediënten door het vleesmengsel en breng stevig op smaak met zout.
Leg de laurierblaadjes naast elkaar onder in de vorm.
Bekleed de vorm met de plakken vers spek en laat ze over de rand hangen.
Vul de vorm met het vleesmengsel en druk stevig aan.
Vouw er het overhangende spek over.
Dek de vorm af met een deksel of met een dubbel vel aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zet de patévorm in een passende ovenschaal of braadslee en giet er zoveel kokend water bij dat de vorm voor ca. de helft in het water staat.
Zet de schaal of de braadslee op het rooster in het midden van de oven en laat de paté in ca. 80 minuten gaar worden.
Neem de paté uit de oven en laat afkoelen.
Stort de paté uit de vorm en zet voor gebruik minstens een nacht in de koelkast om de smaken goed te laten doortrekken.

Laurenz

Terug