Gratin van venkel

  • 3 venkels, in plakken gesneden
  • 30 g boter
  • 10 cl bouillon
  • 10 cl room
  • 150 g geraspte oude kaas
  • zout
  • peper
  • paar druppels Pernod

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de venkel in een pan voeg de bouillon toe en zoveel water dat de venkel onderstaat.
Voeg een klein beetje zout toe en kook de venkel 15 minuten.
Laat uitlekken op een zeef en vang de bouillon op, kook in tot 1 dl.
Leg de plakken venkel, dakpansgewijs in een ingevette, ovenvaste schaal en maal er wat peper over.
Meng room en bouillon en kook dit tot ¾ in, monteer met de boter en breng op smaak met peper, zout en Pernod.
Schenk de saus over de venkel, klop een paar keer met de schaal op het werkvlak zodat de saus ook naar beneden zakt.
Strooi de geraspte kaas over de bovenkant en zet de schaal in de oven tot de kaas goudbruin gegratineerd is.

Venkel combineert goed met visgerechten en is onmisbaar in visfumet.
Venkel moet tijdens het koken altijd helemaal onder water staan.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug