Gezouten karamelsaus

Gezouten karamelsaus

  • 75 g ongezouten boter (op kamertemperatuur, maar niet gesmolten!)
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 5 cl golden syrup
  • 12½ cl slagroom
  • fleur de sel (zeezout), naar smaak

Smelt de boter, de twee soorten suiker en de golden syrup in een kleine pan met dikke bodem.
Laat 3 minuten sudderen en draai de pan af en toe rond; niet roeren met een lepel of garde!
Als het mengsel mooi begint te kleuren, voeg je de room toe.
Pas op: dit bubbelt en spettert, dus wees voorzichtig!
Wederom nog even niet roeren maar alleen de pan ronddraaien.
Voeg dan fleur de sel / zeezout toe (geen keukenzout gebruiken!) naar smaak; Nigella doet een volle theelepel, maar het is aan jou.
Nu kun je voorzichtig roeren met een houten pollepel.
Laat nog een minuutje op het vuur doorkoken.
Giet daarna in een hittebestendige schenkkom of maatbeker.

Hoe te gebruiken
Nigella giet haar salted caramel saus graag over vanille-ijs, een warme chocoladebrownie, een chocoladetaart, appeltaart of pudding.

Bewaren
Wil je de saus niet meteen gebruiken maar even bewaren?
Laat de saus dan afkoelen en schenk vervolgens in een schoon glazen potje.
Zo blijft de saus 7 tot 10 dagen goed in de koelkast.

Bron: Nigella Lawson
Gepubliceerd door: Culy.nl

Terug