Gekonfijte knoflook - I

  • 4 bollen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • ½ l goede olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verpak de knoflookbollen in een paar lagen aluminiumfolie en leg ze een halfuur in de oven.
Pak de bollen uit, ze laat afkoelen, haal de tenen los en pel ze.
Verwarm de olijfolie met de kruiden (tijm en rozemarijn hebben een conserverende werking) 1 uur op een heel zacht vuurtje.
Zeef de olie en verwarm ze opnieuw.
Doe de knoflooktenen in een of meer goed schoongemaakte en met heet water omgespoelde pot(ten).
Giet de warme olie op de knoflook tot aan de rand van de pot(ten), sluit de pot(ten) en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
Zorg dat in de aangebroken pot de rest van de knoflook onder de olie blijft.
Als de knoflook op is, blijft er een heerlijke olie over, bijvoorbeeld voor vinaigrettes, rouille, mayonaise of voor door aardappelpuree (met hazelnoten).


Gekonfijte knoflook II

voor 8 personen

  • 4 bolletjes knoflook
  • 20 cl water
  • 20 cl witte wijn
  • 200 g suiker

Haal de buitenste schil van de bolletjes knoflook, maar laat ze verder heel.
Zet ze op met koud water, breng aan de kook, giet ze af en herhaal dit nog 4 maal.
Verwarm de witte wijn en het water en los de suiker hierin op.
Laat de knoflookbolletjes hierin helemaal gaar worden, terwijl het vocht inkookt.
Pureer de knoflook met de staafmixer.
Deze hoeveelheid is voldoende om een saus voor 8 personen, bij: wild, lamsvlees, roastrib etc. of een terrine/paté flink "aan te moedigen".
Ook in een vissoep, aardappelpuree, koude/warme knoflooksaus of gewoon als knoflookpuree heerlijk.
Door het konfijten verdwijnt de scherpe smaak en zorgt de knoflook voor een volle smaak.
Het is ook mogelijk de knoflook, onder olie, enige tijd te bewaren.
Dan de knoflook niet pureren, bolletjes warm in een brandschone pot doen en zoveel olijfolie erop gieten dat ze onderstaan, op een koele donkere plaats minstens half jaar te bewaren.
Als de bollen knoflook groot zijn dan de tenen loshalen en pellen, verder dezelfde werkwijze.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug