Ouderwetse gehaktballen met jus

Ouderwetse gehaktballen met jus

voor 5 stuks

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 40 g paneermeel
  • ½ theel. mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • 70 g tomatenpuree (klein blikje)
  • 2 eetl. bloem
  • 1 runderbouillon blokje

Doe het gehakt in een grote kom en voeg het ei, paneermeel, mosterd, nootmuskaat en 1 eetlepel van de tomatenpuree toe.
Kneed alle ingrediënten met je handen goed door elkaar en vorm 5 ballen van het gehakt.
Doe de bloem op een bord en rol de gehaktballen er voorzichtig doorheen zodat ze bedekt worden met een dun laagje bloem.
Verhit een laagje boter of margarine in een braadpan.
Laat de boter goed heet worden.
Leg de ballen voorzichtig in de pan en draai ze met behulp van twee eetlepels om zodat ze niet aan de bodem vastbakken.
Zet het vuur op middelhoog en blijf de gehaktballen regelmatig keren tot ze rondom een bruin korstje hebben gekregen.
Voeg water toe tot de gehaktballen voor ⅓ onder staan.
Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe aan de pan.
Doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen in ca. 25 minuten zachtjes gaar sudderen.
Keer ze halverwege een keer om.
Haal de gehaktballen wanneer ze gaar zijn uit de pan en zet even apart.
Voeg de overgebleven tomatenpuree toe aan het braadvocht en roer met een garde tot je een lekkere dikke jus krijgt.
Breng op smaak met wat peper en voeg zo nodig een beetje water toe om de jus dunner te maken.
Leg de gehaktballen terug in de jus en laat nog even mee warmen.

Opmerkingen
Wat voor gehakt gebruik je?
Voor de lekkerste gehaktballen kan je het beste half-om-half gehakt gebruiken. Rundergehakt is wel mager, maar wordt daardoor ook snel droog. Half-om-half gehakt is iets vetter waardoor je gehaktballen lekker smeuïg blijven.

Smaakmakers
Je kan je gehaktballen op smaak brengen zoals je het zelf het lekkerst vindt.
Twee ingrediënten die je in ieder geval nodig hebt zijn paneermeel en ei. Die zorgen er namelijk voor dat de ballen niet uit elkaar vallen tijden het braden. Voor de rest kan je zelf bepalen wat je erin wilt doen. Voor pittige gehaktballen kan je bijvoorbeeld een lepel sambal toevoegen, of doe er wat kecap doorheen voor een Oosterse variant. Variaties genoeg!

Tips voor het braden van gehaktballen
Maak de ballen niet te groot. Als ze wat kleiner zijn worden ze beter gaar en vallen ze minder snel uit elkaar. 100 - 125 gram per stuk is groot genoeg.
Zorg ervoor dat je de ballen tijdens het aanbraden ‘in beweging’ houdt. Anders bakken ze al snel aan de bodem van de pan vast waardoor ze stuk gaan bij het omdraaien.
Gebruik een braadpan met een goede bodem en wees niet bang om een flinke laag boter of margarine te gebruiken.
Gebruik twee eetlepels om de ballen voorzichtig om te draaien in de pan. Met een vork prik je ze sneller stuk, vooral als ze net in de pan liggen.

Bron: LoveMyFood

Terug