Gedroogde tomaten

  • tomaten
  • olijfolie
  • tijm
  • rozemarijn
  • knoflook, ongepeld, grofgesneden
  • laurier, verkruimeld
  • peper

Ontvel de tomaten, halveer en ontpit ze (bewaar vellen en pitten in de diepvriezer voor tomatenvinaigrette, saus of fond).
Besprenkel een bakplaat met olijfolie en strooi daar peper, tijm, rozemarijn, laurier en knoflook over.
Leg de tomaten op de bakplaat met de bolle kant naar boven.
Bestrooi ze met peper, tijm, knoflook. laurier en rozemarijn.
Sprenkel er olijfolie er over en laat ze ca. 7 uur drogen in een oven van 90 °C, zo mogelijk ovendeur op een kleine kier.
Om ze enige tijd, (een paar weken, even uitproberen) te kunnen bewaren de tomaten in goed schoongemaakte (vaatwasser vervangt het gedoe met soda enz.), met heet water omgespoelde potten doen en bedekken met olijfolie.
Korter drogen kan ook, ze zijn dan nog niet echt gedroogd maar hebben na ca. 4 uur toch al een geconcentreerde tomatensmaak, ze kunnen dan waarschijnlijk niet worden bewaard, nog niet geprobeerd.

Extra:
Zuidvruchten die je gedroogd koopt worden professioneel gedroogd in Food Dehydrators.
Die zijn in kleinere uitvoering ook te koop maar in de oven lukt het ook wel.
Ik heb als experiment een pot tomaten onder olie. buiten de koelkast bewaard en die heeft het tot ik hem nodig had 7 maanden uitgehouden.
Ik heb die pot echt moeten bewaken want er is hier grote animo voor zelfgedroogde tomaten.
Er blijft een heerlijke tomatenolie over voor dressings, een deel daarvan die gebruik ik nu voor de nieuwe oogst.
Neem wel tomaten met veel smaak, de soort is dan niet zo belangrijk, laat je leiden door je neus.
Droog altijd een paar bakplaten/roosters want het kost net zoveel energie als een.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug