Franse gehaktballen

  • 2 verse trostomaatjes
  • 400 g rundergehakt
  • 1 ei
  • beetje tijm
  • handjevol gekookte rijst
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 handjesvol paneermeel
  • drupje olie of bakvet
  • 1 l blik gepelde tomaten
  • 1 theel. suiker
  • wat chili of cayenne of sambal

Verwijder het vocht van de tomaat en snijd hem in stukjes.
Meng en kneed het gehakt met het ei, tijm, verse tomaat, rijst, zout, peper, de helft van de knoflook en genoeg paneermeel om ze stevigheid te geven.
Vorm er vier grote, enigszins afgeplatte ballen van en braad die aan in een drup olie.
Pureer de bliktomaten.
Bak de rest van de knoflook nog 30 seconden naast de ballen mee en giet dan de gepureerde tomaat in de pan.
Doe suiker en zout en misschien wat pittigheid bij de tomaat en pruttel op een zacht vuur een kwartier, twintig minuten, zonder deksel.
Draai halverwege de ballen om maar pas op, ze zijn nogal teer.

Bron: Onno Kleyn

Terug