Daube d’aubergines
Franse auberginestoofpot

Bijna vegetarisch bijgerecht voor 4 à 6 personen

  • 4 ansjovisfilets (of, beter nog, 2 hele ansjovissen op zout)
  • olijfolie
  • 1 ui, zeer grof gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 1 kleine winterwortel of 3 peentjes, in stukjes
  • 1 kg aubergines, in flinke blokken
  • 3 gepelde tomaten uit blik, stukgedrukt
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 2 blaadjes laurier tijm
  • ½ glas witte wijn

Doe een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak daar op hoog vuur de ui, selderij en wortel 2 minuten in aan, samen met de ansjovisjes.
Dan gaan er de aubergines, tomaten, knoflook, laurier, tijm, witte wijn en zout bij en laat je het gerecht met het deksel op de pan zachtjes stoven gedurende één tot anderhalf uur.
Gebruik een sudderplaatje en een heel laag vuur.
De aubergine moet boterzacht worden.
Om toch nog iets heel te laten, moet je niet tussentijds roeren, maar alleen de pan af en toe een beetje schudden.
Eet hem liefst niet gloeiend heet, maar warmig.
En voorzichtig opwarmen mag ook, dus je kunt hem tevoren maken.
Ik eet hem als aparte gang, met geroosterd en met olijfolie overgoten sneden brood.

Bron: Onno Kleyn

Terug