Curry van zwartoogbonen

Curry van zwartoogbonen - 1

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook,
    een kwartier van tevoren geperst
  • 1 rode of Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 fikse theel. gemberwortel, geraspt
  • 2 theel. kurkuma
  • 2 theel. korianderpoeder
  • 450 g gekookte zwartoogbonen
  • 30 cl kokosmelk
  • zout
  • scheutje olie (arachide-olie)

Doe een scheutje olie in een stevige pan en smoor de ui, op niet te hoog vuur, tot ze glazig is.
Doe dan de knoflook, peper en gember erbij.
Schep om en laat nog een minuutje doorbakken.
Vervolgens de kruiden erdoor scheppen en dan de bonen erin.
Schep om.
Giet de kokosmelk erdoor en meng alles goed.
Doe het deksel op de pan en zet het op het allerlaagste vuur weg.
Laat het ongeveer een half uur heel zachtjes koken.
Breng op smaak met zout.

Curry van zwartoogbonen - 2

Volgens de oorspronkelijke beschrijving moet deze curry dik maar ook smeuïg zijn.
Het is maar wat je er onder verstaat.
Platgekookte bonen?
Nou ja, schep op en serveer.

Opmerkingen
In een blikje kokosmelk zit doorgaans 40 cl. Pech. Of u doet dat alsnog er in.
De avond ervoor de zwartoogbonen (of zwarte oogbonen) in water weken. Omdat ze water opnemen, ongeveer 250 gram. Het gewicht verdubbelt ongeveer, maar dat is ook afhankelijk van de boon. De volgende ochtend circa een uur koken. Het zijn geen dikke bonen, dus zijn ze snel beetgaar. Niet te gaar, hè!
In dit boek staat waarom knoflook minstens een kwartier moet liggen voor verhitting. Dat is namelijk wel zo gezond.
Het is een Afrikaans recept. We hebben wat met de hoeveelheden gespeeld en de groene peper zonder zaden vervangen door een rode mèt zaadjes er in. Oorspronkelijk is het met 250 gram bonen en 25 cl kokosmelk. Voor vier personen, staat er dan bij. Dan moet het een bijgerecht zijn. Mrs. M en ik hebben dit met zijn tweeën gegeten als hoofdgerecht.

Bron: Verandering van spijs, Troth Wells
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug