Chana dhal

  • 250 g chana dhal
  • 1 l water
  • 1½ eetl. olie
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagelen
  • 4 hele kardamoms
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 theel. geelwortelpoeder (kurkuma of turmeric)
  • 1 stuk verse gember
  • 1 hele groene chilipeper
  • 1 eetl. suiker
  • 4 theel. zout
  • 2 eetl. boter

Kook de chana dhal in het water en olie op laag vuur in 1 uur gaar.
Voeg er het kaneelstokje, kruidnagelen, kardamoms, laurierblaadjes, geelwortelpoeder, gember, chilipeper, suiker en zout aan toe en kook het geheel onder regelmatig roeren nog 20 minuten door.
Roer er op het laatst 2 eetlepels boter door.

Opmerking
In India worden minstens 50 verschillende soorten peulvruchten gekweekt: ze zijn er het volksvoedsel bij uitstek en er zijn ontelbaar veel manieren om ze klaar te maken.
'Dhal' is er de verzamelnaam voor linzen en spliterwten. Chana dhal is een kleiner broertje van onze gele spliterwt en smaakt een beetje zoetig.
Chana dhal is in iedere Surinaams-Hindoestaanse winkel te koop.

Tip
Deze kruidige peulvruchtenschotel is lekker met bijvoorbeeld gegrilde kip of lamsvlees en komkommersalade.

Bron: Astrid Veltman

Terug