Bruine fond

voor 1 liter

  • 800 g kalfs- en/of runderbotten en -gewrichten
  • 1 l water
  • 1 prei
  • ¼ knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 uien
  • 50 g tomatenpuree
  • peterseliestengels
  • tijm
  • laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • paar peperkorrels

Leg de beenderen in een vuurvaste braadschaal en braad deze in een oven va 200 °C tot ze bruin zien.
Zet de pan daarna op het vuur.
Bak de fijngesneden groenten en de kruiden en specerijen even mee.
Verwijder het overtollige vet en bak de tomatenpuree even met de groenten mee.
Doe een deel van het water erbij, roer goed en voeg de rest van het water toe.
Breng het water tot net onder het kookpunt en laat de fond ca. 8 uur trekken.
Verwijder regelmatig het schuim en het vet dat komt bovendrijven.
Als er veel water verdampt, voeg dan water toe.
Zeef de fond door een passeer- of kaasdoek.
Bewaar de fond in de koelkast of vries het in.

Bron: NN

Terug