Blanke fond (basissaus)

  • 2 kg kalfsbeenderen en -schenkels
  • 3½ l water
  • 2 kleine preien
  • 2 selderijstengels
  • 3 wortelen
  • 2 uien
  • kruidentuil
  • 2 theel. zout
  • 1 eetl. geplette witte peperkorrels

Breng lichtgezouten water aan de kook en doe er de beenderen bij
Laat even opkoken om alle onzuiverheden uit de beenderen te verwijderen
Giet af en verfris(spoel) onder koud stromend water
Doe opnieuw in een pan, zet onder met water en breng aan de kook.
Hak de prei, selderij en wortelen grof.
Schuim af (zoveel mogelijk onzuiverheden uit de fond halen) en voeg grofgehakte prei, selderij, wortelen, uien en kruidentuil toe.
Kruid met zout & peper en laat 3 uur zacht pruttelen.
Schep regelmatig het vet af.
Giet nadien door een puntzee

Opmerkingen

Blanke fond is net zoals bruine fond een belangrijke basissaus voor de goede keuken.
Je kan de fond invriezen in plastiek bakjes (bv.voor 4 personen).
Er zijn goede kant en klare fonds in de supermarkt verkrijgbaar.

Bron: Sam Khaldi

Terug