Basisrecept jam

basis_jam (3K)

met geleisuiker, voor 4 potten

  • 1 kg schoongemaakt fruit
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 kg geleisuiker

Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine of met een staafmixer.
Doe het fruit in een grote hoge pan en roer het citroensap en de geleisuiker erdoor.
Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt.
Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig.
Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken.
Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf.
Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam.
Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop.
Door de hitte van de jam wordt en de deksel ontsmet en de overtollige lucht wordt uit de pot geduwd.
Dit komt de houdbaarheid ten goede. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen.
Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en de bereidingsdatum op.
Bewaar de potten op een koele, droge plaats; aangebroken potten in de koelkast.

Houdbaarheid: 1 jaar

Schone potten
Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten.
Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten.
Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.

Tip
Suiker maakt de jam niet alleen zoet, maar versterkt ook de smaak van de vruchten zelf.
Wilt u de jam liever wat minder zoet, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone kristalsuiker met geleipoeder.
U kunt dan met 500 g suiker per kg fruit toe.
Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkast.

Geleisuiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd.
Pectine zit ook van nature in fruit en zorgt dat jam mooi stevig wordt.
Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 potten overheerlijke jam.
Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 g schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker.
Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.

Bron: NN

Terug