Basis aardappelgratin

Basis aardappelgratin

  • 1 zak CêlaVíta Oma’s vastkokende aardappels (500 g)
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 g boter of margarine
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 25 cl slagroom
  • 1 ei
  • platte ovenschaal van 2 l

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Snij de aardappels in dunne plakjes (ongeveer 1½ mm).
Snij 1 teentje knoflook door strijk deze met de snijvlakken over de bodem en de wanden van de ovenschaal.
Vet vervolgens de ovenschaal goed in met de helft van de boter.
Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal.
Bestrooi elke laag aardappelpartjes met zout, peper en wat nootmuskaat.
Pers het 2e teentje knoflook boven de slagroom uit en klop het ei erdoor.
Schenk de room over de aardappels zodat de room goed tussen de schijfjes verdwijnt.
De bovenste laag moet net bedekt zijn.
Verdeel de rest van de boter in klontjes over de schotel.
Zet de schaal in het midden van de oven.
Verhoog na 20 minuten de temperatuur van de oven naar 200 °C. en laat de schotel in nog een keer 20 minuten goudbruin worden.

Tips
Ook lekker om een gratin het laatste kwartier bestrooien met geraspte kaas, of verkruimelde geitenkaas
Verdeel eens samen stukje rauw ham en blokjes mozzarella tussen de aardappelplakjes
Wissel de plakjes aardappel af met plakjes knolselderij.

Bron: CêlaVíta

Terug