Bara's - I

Bara's

  • 250 g urdiboontjes
    (de kleine groene boontjes waarvan taugé wordt gemaakt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 verse peper (of een eetl. sambal)
  • 2 eetl. masala
  • 2 theel. jintan (komijn)
  • 150 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 15 cl spawater
  • 4 eetl. gehakte selderij

Begin een dag van tevoren met de boontjes te wassen en ze dan in een bakje met 50 cl water te laten wellen (minstens 12 uur).
Laat de boontjes de volgende dag uitlekken en maal ze in de keukenmachine/molen goed fijn.
Doe er de knoflook, ui, peper/sambal en de kruiden door en maal nog even.
Doe de puree in een kom.
Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed er een soepel deeg van.
Vorm hiervan met natgemaakte handen een soort doughnuts en frituur die.
Doe er, als het deeg te dun is, nog wat bloem bij of, als het te dik is, wat water.
Geef er een sausje van ketchup, knoflook en een beetje chilisaus bij.
Het mag best sterk zijn!
Zeker veel knoflook . . . !
Een peperchutney erbij is ook heel lekker.
Maak die van verse rode peper (zonder zaad), ui, knoflook en zout.

Bron: Astrid Veltman


Bara's - II

  • 1 verse peper
  • 250 g urdiboontjes
  • 1 ui
  • 2 theel. djira (komijnzaad)
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ l water
 
  • 150 g meel
  • 15 cl sodawater
  • 5 takjes selderij
  • olie voor het frituren
  • 1 eetl. bakpoeder

Laat de boontjes, die u reeds vanaf 1 nacht tevoren heeft laten weken, uitlekken.
Maal ze vervolgens samen met de andere ingrediënten heel fijn.
Maak met natte handen van het fijne beslag dat u dan krijgt, ronde, platte koekjes.
Maak in het midden een gat en frituur de bara's.
Doe er, als het beslag te stug is, wat water bij; is het te dun, doe er dan wat meel bij.

Bron: Astrid Veltman


Bara's - III

  • 250 g urdiboontjes
  • ½ l water
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • verse peper
 
  • 1 theel. garam masala
  • 1 theel. komijnzaad, djiera
  • zout
  • 150 g bloem
  • 25 cl olie

Week de urdi 3 - 4 uur in een halve liter water.
Laat ze uitlekken en maal ze in een keukenmachine fijn.
Wrijf alle kruiden met het zout fijn en meng alles goed door elkaar.
Klop dit beslag een paar minuten met een vork en laat het 1 uur staan.
Het beslag mag niet te taai en niet te slap zijn; voeg eventueel wat water of wat bloem toe.
Verhit de olie.
Vorm met natte handen ronde koekjes van 6 - 7 cm en druk er in het midden met de vinger een gat in van 1 - 1½ cm.
Bak de barra's in de olie bruin en gaar en serveer ze warm met chutney.

Bron: Astrid Veltman

Terug