Bah-Pao

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist of 10 g droge gist (deze hoeft niet opgelost te worden)
  • 1 ei
  • 1 eetl. suiker
  • snufje zout
  • 30 cl lauw water

Doe 25 gram gist in een kopje en giet er 5 cl lauw water bij, los de gist al roerende op.
Meng het vol gende in een beslagkom: 500 gram bloem, de opgeloste gist, 1 ei, 1 volle eetlepel suiker en een snufje zout.
Meng nu beetje bij beetje de rest van het lauwe water er bij.
Dan het deeg beslaan tot een soepele bal ontstaat.
Leg het deeg in een beslagkom en dek die af met een vochtige doek.
Laat het deeg rijzen op een warme plaats in circa 1½ uur, maar in inder geval tot 2x de oorspronkelijke grootte (zonodig 1 nacht over laten staan).

Vulling

  • 300 g gemengd gehakt
  • zout & peper naar smaak
  • 1 ons ham of spek
  • 2 eetl. fijngehakte selderij
  • 2 grote uien
  • knoflook
 
  • 1 eetl. olie
  • 1 afgestreken eetl. maïszetmeel
  • 1 volle eetl. suiker
  • 1 eetl. kecap
  • wat jahé (gember)
  • water

Terwijl het deeg rijst, de vulling aanmaken
2 uien fijnsnipperen en in 1 eetlepel olie fruiten tot ze lichtbruin zijn.
Uien uit de pan en het gehakt zonder olie of vet braden met peper en zout, met twee vork en losmaken en niet aan laten branden.
Ham of spek fijnsnijden en als het gehakt bruin wordt toevoegen.
Verder fruiten en de uien toevoegen.
In een kopje de maïszetmeel suiker en kecap met wat zout mengen tot er een vloeibaar papje ontstaat.
Dit bij het gehakt voegen en een paar minuten doorroeren.
De pan van het vuur nemen en de selderij er door roeren.

Bah-Pao

Van het gerezen deeg 12 stukjes maken.
Stukje deeg op de met olie ingevette handpalm aan alle kanten uittrekken met de andere hand.
In het midden van de lap 1/12 deel van het gehaktmengsel leggen en het deeg er omheen vouwen, zodat een mooi bolletje ontstaat.
Het bolletje met de dichtgevouwen kant omlaag op een stukje niet ingevet boterhampapier leggen (10 x 10).
In een oven in een half uur gaarstomen op een bakplaat boven een met water gevulde bakplaat (stand 6).
In een rijststomer duurt het wat langer.

Bron: Indisch kookboek

Terug