Auberginepuree en harissa

Auberginepuree en harissa

uit Marokko en Tunesie

    • auberginepuree
  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
  • ½ theel. geroosterde en fijngemalen komijnzaadjes
  • 1 theel. gepureerde zoetzure paprika
  • 20 cl extra vierge olijfolie
  • sap van 1 limoen
  • versgemalen peper en zout
  • muntblaadjes of korianderblaadjes voor de garnering
  • 4 verse, rode Spaanse pepers, zonder zaadjes
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 1 theel. grof zeezout
  • 3 eetl. olijfolie, extra vierge)
  • 1 theel. geroosterde, fijngemalen komijnzaadjes

Auberginepuree
Maak met een scherp mesje inkepingen in de aubergines en steek hierin de plakjes knoflook.
Bak de aubergines op een ovenplateau in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30 - 40 minuten.
De schil van de aubergine is licht geblakerd als ze uit de oven komt.
Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil.
Schep de aubergines in een mixerblender samen met de paprikapuree, komijnpoeder en knoflook en pureer het fijn.
Voeg wanneer de puree goed glad is, geleidelijk de olijfolie en limoensap toe.
Breng de auberginepuree op smaak met peper en zout en garneer met of korianderblaadjes.

Harissa
Halveer de Spaanse pepers, verwijder de zaadjes en laat ze gedurende 30 minuten in heet water weken.
Laat de pepers daarna uitlekken en pureer ze samen met de knoflook, komijnpoeder en zout in een mixerblender.
Voeg er, terwijl de blender nog draait, geleidelijk de olijfolie aan toe.
Bewaar de harissa in een goed afsluitbare pot in de koelkast.
Dek de harissa na gebruik af met een laagje olijfolie.

Succestip
De auberginepuree is te gebruiken als bijgerecht of dipsaus.
Harissa wordt in diverse gerechten gebruikt als smaakmaker.

Bron: Spar Succes recepten

Terug