Bedwelmende aubergine met walnoten

Bedwelmende aubergine met walnoten

  • 2 aubergines
  • 1 miniblikje tomatenpuree (70 g)
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 theel. suiker
  • 3 eetl. nam pla (vissaus)
  • chili- of cayennepeper naar smaak
  • facultatief: 2 theel. sechuanpeper
  • 50 g gepelde walnoten
  • 5 limoenblaadjes (djeruk purut, toko)
  • 1 citroen
  • straaltje sesamolie

Snijd de aubergine in niet te grote blokjes.
Roer in een kommetje de tomatenpuree los met een leeg blikje water en de olijfolie, suiker, nam pla, chilipeper en, als je die hebt, de sechuanpeper, plus 1 afgestreken theelepel zout.
Meng alles in een flinke koekenpan met de aubergine.
Zet op het vuur, dek af met een deksel en breng aan de pruttel.
Laat zoetjes sudderen, niet te hard, niet te zacht, tot de aubergine gaar is; dat duurt een minuut of 12.
Roer tussentijds nog eens om en voeg een drup kokend water toe als het handeltje te droog of dik wordt.
Hak de walnoten grof met een mes.
Vouw de limoenblaadjes dubbel en knip er de middennerf uit; gooi die weg.
Knip de blaadjes daarna in zo dun mogelijke reepjes.
Rasp de citroen dun, liefst met zo’n fijne Microplane rasp; een bescheiden eetlepel rasp is genoeg.
Meng walnoot, rasp en reepjes blad door de aubergine en bekroon alles met een straaltje sesamolie.
Ik gaf er een gegrilde biefstuk bij, maar een stuk zalm had ook gekund, net als een opstelling in een vegetarisch team.
Trouwens, als pastagarnituur staat het spul ook zijn mannetje.

Bron: Onno Kleyn

Terug